Odmiany jabłek i gruszek to nie tylko inny smak i wygląd. Wybierając konkretne owoce, powinniśmy myśleć o kilku aspektach, które wpłyną na naszą decyzję. Jedne z przyjemnością schrupiemy na drugie śniadanie, z innych przygotujemy sok lub smoothie, a są i takie, które będą idealnym składnikiem ciasta lub kompotu, dodatkiem do mięsa. Oczywiście, są odmiany bardziej uniwersalne, które dają możliwość wykorzystania w różny sposób. Zastosowań jabłek i gruszek jest naprawdę wiele, wyobraźnia kulinarna pozwoli zagospodarować nawet ostatnie, lekko pomarszczone jabłko w koszyku. A i każdy z nas powinien mieć swoje ulubione, bo „Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada" – głosi stare powiedzenie, które w różnych kulturach i językach doczekało się swoich wersji.
Pochodzenie |
Odmiana gruszy wyhodowana w 1884 roku w szkółce M. Riversa w Sawbrodgeworth w Anglii z siewek odmiany Leon Leclerc de Laval. Do uprawy w Europie Zachodniej weszła w 1894 roku i szybko zyskała uznanie. Do Rejestru Odmian Roślin Sadowniczych wpisana w 1990 roku. |
Owoc |
Średni lub duży, symetryczny, skórka gładka, bez połysku, zielona, po dojrzeniu zmienia się na zielonożółtą, charakterystyczne, złotawobrązowe ordzawienie występuje silnie od strony kielicha i dochodzi do połowy owocu. Miąższ jest delikatny, bardzo słodki, soczysty, bardzo aromatyczny W części przykielichowej mogą wstępować nieliczne komórki kamienne. Dojrzałość zbiorczą osiąga w połowie października. |
Pochodzenie |
Polska odmiana jabłoni, otrzymana z James Grieve i Cortlanda, na początku lat 60. XX. |
Owoc |
Duży, kulisty, lekko spłaszczony, zwężający się w kierunku kielicha, skórka zielonkawożółta, w dużej części pokryta żywoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Przetchlinka jasne, drobne, średnio liczne, znajdują się na całej powierzchni skórki. Ze względu na delikatny, soczysty, drobnoziarnisty i biały miąższ, nazwano ją Delikates. Dojrzałość zbiorcza i dojrzałość konsumpcyjna: druga połowa sierpnia, początek września. |
Pochodzenie |
Nowozelandzka odmiana jabłoni, otrzymana w 1934 roku w Wailarapa z mieszańców Kidd’s Orange Red i odmiany Golden Delicious. Do uprawy towarowej wprowadzona w latach 60-tych. Do Polski sprowadzona w 1967 r. Do Krajowego Rejestru wpisana 12 czerwca 1992 roku. |
Owoc |
Średniej wielkości, kulisto stożkowaty, wyrównany, żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, pokryta bardzo atrakcyjnym, jaskrawoczerwonym, paskowano-marmurkowym rumieńcem. Przetchlinki średniej wielkości, widoczne. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki, bardzo smaczny. Owoce są wrażliwe na pękanie przed zbiorem. Dojrzałość zbiorcza i dojrzałość konsumpcyjna: połowa września- początek października. |
Pochodzenie |
Mutant odmiany Golden Delicious, znaleziony w Holandii, w miejscowości Helden. Do Krajowego Rejestru wpisany 17 lutego 2005 roku. |
Owoc |
Średniej wielkości (przy nadmiernym owocowaniu mały), kulisto stożkowaty. Skórka jasno zielonkawa do zielonkawożółtej, sucha, lekko błyszcząca, delikatnie ordzawiona, czasami pokryta na niewielkiej powierzchni delikatnym łososiowym rumieńcem. Przetchlinki zielonkawobrązowe, wyraźnie widoczne. Miąższ kremowo żółty, średnioziarnisty, dość ścisły, średnio soczysty, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny. Dojrzałość zbiorcza: połowa października. Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia. |
Pochodzenie |
Amerykańska odmiana jabłoni, wyhodowana w miejscowości Moscow w stanie Idaho. Otrzymana w 1935 roku z siewek Jonathan i Wagener. W produkcji od 1942 r., sprowadzona do Polski w 1958 r., w nasadzeniach od 1966 roku. Do Krajowego Rejestru wpisana 17 października 1990 roku. |
Owoc |
Średniej wielkości do dużego, kulisty, nieco spłaszczony od strony kielicha i szypułki. Skórka gruba, mocna, bardzo błyszcząca, zielonożółta, pokryta niemal w całości jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, z ciemniejszymi smużkami. Przetchlinki małe, niewyraźne, rzadko rozrzucone. Miąższ biały lub jasnokremowy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, kwaśny. Odmiana deserowa i wykorzystywana w przetwórstwie. Dojrzałość zbiorcza: połowa października. Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia. |
Pochodzenie |
Amerykańska odmiana jabłoni, otrzymana ze skrzyżowania odmian Jonathan i Golden Delicious w 1943 roku. W 1954 roku otrzymano pierwsze owoce, a prace hodowlane zakończono w 1968 r. nadając odmianie ostateczną nazwę. W Polsce od 1976 roku, do Krajowego Rejestru wpisana 17 października 1990 roku. |
Owoc |
Średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, błyszcząca, zielonożółta, pokryta w ok. 30% powierzchni czerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Przetchlinki średniej wielkości, szarawe, niezbyt liczne. Miąższ kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodko kwaskowaty, smaczny. Dojrzałość zbiorcza przypada pod koniec września. Dojrzałość konsumpcyjna: od połowy listopada. |
Pochodzenie |
Otrzymana w Kanadzie około 1900 roku jako siewka odmiany McIntosh. Do Krajowego Rejestru wpisana 17 października 1990 roku. |
Owoc |
O średniej wielkości lub duży, kulisty, lekko stożkowaty, nieco żebrowany. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta z silnym ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem pokrywającym prawie cały owoc, z delikatnie zaznaczonymi prążkowaniami. Cechą charakterystyczną są duże jasnożółtoszare przetchlinki występujące na zarumienionej stronie owocu. Na owocach świeżo zebranych występuje delikatny białawy nalot. Miąższ zielonkawokremowy, kruchy, bardzo soczysty, słodko-kwaskowaty, lekko aromatyczny. Dojrzałość zbiorczą osiąga w drugiej połowie września, a dojrzałość konsumpcyjną na początku października. |
Pochodzenie |
Odmiana czeska jabłoni wyselekcjonowana z mieszańców Golden Delicious i Koksa Pomarańczowa. W Polsce do Krajowego Rejestru wpisany 14 grudnia 1990 roku. |
Owoc |
Średniej wielkości, kulisto stożkowaty, lekko żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, sucha, zielonkawożółta, pokryta ciemnoczerwono czerwonym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Przetchlinki liczne, małe, jasnoszare. Miąższ zielonkawobiały z kremowym odcieniem, średnio ziarnisty, średnio luźny, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, aromatyczny, smaczny. Owoc deserowy, ale wykorzystywany również na przecier i soki. Dojrzałość zbiorcza: początek października. Dobre do konsumpcji od połowy października. |